6 Ocak 2014 Pazartesi
Ahlak fişlemesi
Gaziantep'te büyük skandal
"Ahlak" fişlemesi
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara
2010'daki anayasa değişikliği ile fişlemelerin son bulduğunun söylenmesine rağmen, Tunceli'de halkın fişlenmesinin açığa çıkmasının ardından skandal bir fişleme belgesi de Gaziantep'ten çıktı. Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı olarak İslahiye'de okuyan öğrencilerin sadece siyasi yönden değil, "ahlaki" olarak da fişlendikleri anlaşıldı. Açığa çıkartılan fişlerde öğrencilerin fotoğraflarının yanında, nereli olduğu, telefon numaraları ve elektronik posta adresleri, doğum tarihi ve yeri, hangi bölümde okuduğu gibi bilgiler sıralandıktan sonra haklarında edinilen istihbaratların yazıldığı görüldü. Gaziantep'e gelen Akın Birdal'ın konvoyunda flama sallamaktan ülkü ocağına gitmeye kadar uzanan siyasi fişlemelerin yanısıra, kimin kiminle duygusal ilişki yaşadığı, kimin kiminle arabada oturduğu gibi bilgiler fişlerin "özet" bölümüne yazıldı. Detaylı bölümlerdeki ayrıntılar ise bilinmiyor. Ele geçirilen fişler, Gaziantep İslahiye'de okuyan öğrencilerin 2011'in sonuna kadar aktif biçimde takip edildiğini gösteriyor.
2010'daki anayasa değişiklifi referandumunun ardından, fişlemelerin tamamen tarih olduğu bütün devlet yetkilileri tarafından dile getirilmiş, buna rağmen fişlemelerin devam ettiği ortaya çıkmıştı. Özellikle Tunceli Hozat'ta ortaya çıkan fişleme belgeleri, vatandaşların tümünün takibe alındığını ortaya koymuştu. Bu skandala ilişkin soruşturmalar sürerken, Gaziantep'te üniversite öğrencilerinin fişlendiği açığa çıktı.
Fişleyip, bilgi verdiler
Milliyet'in ele geçirdiği belgelere göre, söz konusu fişlemeler özellikle Gaziantep Üniversitesi'nde okuyan öğrencilere yönelik yapılırken, üniversitenin İslahiye'deki fakülte ve yüksekokullarında yoğunlaştı. Ancak alışılan "fişlemelerin" aksine, il ve ilçedeki güvenlik birimlerince yapıldığı belirtilen fişlemelerde, öğrencilerin sadece siyasal düşüncesine yönelik değil, özel yaşamlarına yönelik olarak da bilgi toplandı. Üstelik bu bilgiler, fişlerin "değerlendirme" bölümünde "özet" olarak nitelenen bölüme açık biçimde yazıldı. Fişlerin, "özet" kısmı ele geçirilen belgelerde açık biçimde görülürken, "detaylı" bölümü ise ortaya çıkmadı. Buraya hangi bilgilerin işlendiği de bilinmiyor.
Güvenlik birimlerinin yaptığı fişlemelerin bilgi amaçlı olarak, üniversite dahil il ve ilçedeki birçok kamu kurum ve kuruluşuna da gönderildiği ve fişlerin burada açığa çıktığı öğrenildi. İslahiye'deki üniversite çevreleri, kendilerinin fişlemeden haberi olmadığını, emniyetin bu yönde bir çalışma yaptığını belirtirken, çok sayıda öğrenci, emniyet ve istihbarat tarafından sürekli takip edildiklerinden yakındı. İslahiye'deki üniversite yönetiminin de fişlemelerden bilgisi olduğunu öne süren öğrenciler, tesadüfen ele geçirilen fişlemelerdeki öğrencilerin ise takip edildiklerini bilmediklerini aktardı. İlçedeki bazı kaynaklar da fişleme belgelerinin üniversite bilgisayarından çıktığını, emniyetin düzenli olarak bazı bilgileri üniversite ile paylaştığını öne sürdü.
Bütün yaşamları takip altında
Ele geçirilen belgelerde, Tunceli'de açığa çıkan belgelerde olduğu gibi fişlenen kişinin fotoğrafı, T.C. kimlik numarası, anne ve baba adı, doğum yeri ve tarihi, nüfusa kayıtlı olduğu yer yazıyor. Bunun dışında belgelerde, takip edilen öğrencinin memleket adresi, İslahiye'de nerede kaldığı, telefonu, elektronik posta adresi, velisinin telefon ve adres bilgileri yer alıyor. Belgelerdeki tarihler, 2010'dan, 2011 sonuna kadar fişlemelere bilgi yazıldığını gösteriyor. Ancak fişlemelerin bu tarihten sonra da devam ettiği ve halen sürdüğü belirtiliyor.
İsimlerini gizli tuttuğumuz öğrencilerle ilgili bazı belgelerin "özet" kısmında yer alan değerlendirmeler şöyle:
* (Erkek öğrenci) Psikolojik rahatsızlığı var. Olur olmaz şarkı-türkü söylüyor. Kurban bayramı tatiline gitti ve hala dönmedi (21.12.2010). Yapılan kontrollerde 11 Nisan 2011 tarihinde de okulda olmadığı, okul idaresinden rahatsızlığından dolayı okulunu dondurduğu bilgisi alındı.
* (Kız öğrenci) 11 Mayıs 2010'da aynı okulda yaşayan F. ile problem yaşadığı, şahsın abisinin kendisini okuldan almak istediği ancak okula devam ettiği, sol görüşlü öğrencilerle görüldüğü.
* (Erkek öğrenci) Aynı okulda yaşayan A. ile duygusal arkadaşlığı olduğu, bu arkadaşlığının A.'nın sözde Kürt olduğu için ayrıldığı, kızın abisinin gelerek sıkıştırdığı ancak olumsuz bir durumun olmadığı.
* (Erkek öğrenci) MHP ilçe binasına gidiyor. Okul içerisinde reislik yapıyor. MHP'nin düzenlediği esnaf gezisine katıldı.
* (Kız öğrenci) Okul içerisindeki kavgaya karıştığı. Duygusal ilişkiden kavganın çıktığı. 2. sınıf öğrencisi K. ile samimi olduğu, arkadaşlıklarının devam ettiği tespit edilmiştir.
* (Erkek öğrenci) 7 Mayıs 2011'de Akın Birdal ilçemize gelişinden gidişine kadar elinde flama ile birlikte dolaştığı, ilçemiz sakinlerinden BDP ile yakın olan K. ve 3-4 kişilik grupla, parkın içerisindeki kamelyada oturup, yarım saat kadar görüşme yaptılar. (çok sayıda öğrenci için Birdal'ın gezisine katıldığı için benzer fiş düzenlendi)
* (Kız öğrenci) Okulun ikinci döneminde merkezdeki Gaziantep Üniversitesi'ne geçiş yaptığı.
Kol kola gezdiler, arazide arabadaydılar
* (Kız öğrenci) 2. sınıfta okuyan Ç. ile arkadaşlık yaptığı, samimi olarak kolkola gezdikleri.
* (Kız öğrenci) 20 Mart 2010 günü, akşam saatlerinde ilköğretim okulu karşısındaki boşluk arazide kamyonet içerisinde İslahiyeli ... ailesinden ... işi yapan .. ile bulundukları.
* (Erkek öğrenci) 1. sınıftaki T adlı kız, Ö. ile çok samimi görünüyor. ... ile aynı evde kalıyorlar.
* (Kız öğrenci) Okuldan başkalarıyla birlikte olduğu söylentilerinden dolayı kavgaya sebeb olmuştur. Şahsın okulla bağlantısı olmayan kişilerle sık sık görüştüğü, bu şahıslar ile geceleri de beraber olduğu duyumları alınmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder