4 Eylül 2014 Perşembe



Kol koptu, suç Saçılık'ta kaldı

Son itiraza da red

İcra aşaması başlıyor

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Danıştay 10. Daire, Burdur Cezaevi'ne 2000'de düzenlenen operasyonda, cezaevi duvarını yıkan dozerin kepçe darbesiyle darbesiyle sağ kolu kopan Veli Saçılık'ın olayda kusurlu olduğu yönündeki kararı yerinde buldu ve karar düzeltme istemini reddetti. Böylece, Saçılık'ın devletten yıllar önce 150 bin TL olarak aldığı "kol tazminatını" faiziyle birlikte yaklaşık 725 bin TL olarak geri ödemesi kesinleşti. Memur olan Saçılık'tan paranın maaşından kesinti yapılarak tahsil edileceği öğrenildi. Kolunun koptuğu süreçte cezaevinde bulunmasına neden olan davadan beraat eden Saçılık hakkında cezaevinin yıkılan duvarı nedeniyle 250 bin TL'lik alacak davası daha açılmış, dosya ana davada çıkacak karar nedeniyle beklemeye alınmıştı. Karardan sonra bu davada da Saçılık aleyhine karar çıkması bekleniyor.



Saçılık'ın kolunun koptuğu, çok sayıda mahkumun işkenceye maruz kaldığını iddia ettiği operasyondan sonra açılan soruşturmalarda askerler, komutanları ve gardiyanlar hakkında takipsizlik kararı verildi. Olaydan sonra tek dava, dozer operatörü hakkında açıldı ancak bu dava da beraatle sonuçlandı. Saçılık'ın İçişleri ve Adalet bakanlıkları aleyhinde açtığı davada mahkeme, idareyi kusurlu buldu ve 150 bin TL tazminata hükmetti. Ancak bu davanın sonunda Saçılık kusurlu bulunarak, 150 bin TL'yi faiziyle 725 bin TL olarak geri ödemesi kararlaştırıldı. Saçılık, bu karara itiraz etti ancak itirazı reddedildi. Saçılık'ın karar düzeltme başvurusunu Danıştay 10. Daire, geçtiğimiz günlerde geri çevirdi.

Maaşından tahsil

Böylece Saçılık'ın aldığı tazminatı yaklaşık 5 kat fazla olarak geri ödemesi kesinleşti. Yaklaşık 725 bin TL, Saçılık'ın maaşından tahsil edilecek. Saçılık, bu süreçteki yargılama masraflarını da üstlenmek zorunda kalacak.

Yeni tazminat da yolda

Saçılık hakkında bir dava da dozerin duvarı yıkması nedeniyle açıldı ve duvar parası olarak 250 bin TL istendi. Bu süreçte cezaevine girmesine neden olan olayla ilgili davadan beraat eden ve kamu görevlisi olarak çalışan Saçılık'ın açtığı tazminat davasında, mahkeme, sağlık çalışanlarının kusurunun saptanması için Adli Tıp'tan rapor istedi. Rapor, geçtiğimiz Nisan ayında tamamlandı ve Saçılık burada da kusurlu bulundu. Dosya ise ana davanın sonucunun beklenmesi için askıya alındı. Saçılık'ın çıkan son karardan sonra bu davada da tazminata mahkum edilmesi bekleniyor.

Tek umut AİHM

Saçılık, bir yandan tazminatları öderken diğer yandan dosyasıyla ilgili AİHM'den çıkacak kararı bekleyecek. AİHM'nin de geçtiğimiz günlerde bir yazı göndererek Saçılık'tan dosyalarının hangi aşamada olduğunu sorması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder