27 Şubat 2014 Perşembe

Nafile Adli Tıp raporu

Adli Tıp, eksik ifadeyi de tamamladı ama tahliye yine çıkmadı

En sakıncalı mahkum

AYM ve savcılığa Ergenekon tepkisi

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Anayasa Mahkemesi'nin sağlık kurulu raporuyla Ergenekon davası sanığı Fatih Hilmioğlu'nun tahliyesine kapı aralamasına karşılık, savcılıkların Adli Tıp Kurumu'nun "cezaevinde kalamayacağına" yönelik rapor verdiği bazı sanıklara yönelik "Tahliyesi tehlikeli" gerekçesiyle tahliye taleplerini reddettiği ortaya çıktı. Son olarak, ailesinin sakıncalı olduğu gerekçesiyle bir mahkumun tahliyesine yönelik raporu uygulamayan Bakırköy Başsavcılığı'nın, Adli Tıp'tan gelen "cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen bir başka mahkum için de istihbari raporları gözönünde bulundurarak red kararı verdiği anlaşıldı. Anayasa Mahkemesi'nin de Hilmioğlu için jet hızıyla karar vermesine rağmen hakkında Adli Tıp raporu bulunan bazı mahkumların başvurularını haftalardır beklettiği ortaya çıktı.



Metris Cezaevi'nde bulunan Hasan Kaçar, cezaevinde bulunduğu sürede ağır rahatsızlıklar yaşadı. Adli Tıp Kurumu'na sevk edilen Kaçar'ın, hastanede tedavi görmesi gerektiğine yönelik rapor verildi. Ancak Bakırköy Başsavcılığı, raporda, cezaevi şartlarında yaşamını sürdüremeyeceğinin belirtilmemesini gerekçe göstererek, tahliye talebini reddetti. Bunun üzerine Kaçar, bir kez daha Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi. Kurum, bu kez eksik ifadeyi de raporuna yazdı ve cezaevi koşullarında yaşamını sürdüremeyeceğini bildirdi.
Ancak Bakırköy Başsavcılığı yine tahliye talebini reddetti. Kararda, daha önce yer yokluğu nedeniyle hastanede yatırılamayan Kaçar için bu tedbirin her zaman cezaevi idaresince sağlanabileceği, yasanın aradığı hastanın hayatı için tehlike teşkil etme durumunun, hastanede yer bulunamamasına bağlanamayacağı ifade edildi. Kararda, Kaçar'ın cezaevinde kaldığı süreçte açlık grevlerine katıldığı yönünde istihbari bilgiler bulunduğuna işaret edildi. Kararda, bunun toplum güvenliği için tehlike oluşturacağına atıf yapılarak, tahliye talebi geri çevrildi.

Hilmioğlu'na tahliye

Anayasa Mahkemesi'nin Hilmioğlu için durumunun daha az tehlike arz etmesine rağmen tahliyeye kapı aralaması ve savcılığın tahliye kararı vermesi karşısında, Kaçar'ın talebinin reddedilmesi tartışma konusu oldu.
Savcılık, daha önce Salih Tuğrul adlı hasta mahkum için, Mersin Emniyeti'nden gelen rapor doğrultusunda red kararı vermişti. Mersin Emniyeti'nin raporunda kendine bakamayan mahkumun toplum güvenliği için risk oluşturacak profili olduğu belirtilirken, ailesinin de sık sık terör örgütü adına eylem yapılan bir mahallede oturduğu, aile üyelerinin emniyet tarafından bilinen şahıslardan olduğu, "PKK/KCK terör örgütüne müzahir aile yapısının" bulunduğu ifadelerinin yer aldığına dikkati çeken savcı, yasadaki "toplum güvenliği" ifadesi nedeniyle Adli Tıp raporuna rağmen infazın ertelenemeyeceğine karar vermişti.
Anayasa Mahkemesi'nin de haftalardır Tuğrul hakkındaki dosyayı görüşmediği, dosyada Adli Tıp Kurumu raporu bulunmasına rağmen gündeme almadığı ortaya çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder