8 Ağustos 2013 Perşembe

Polis, son tekmeyi attı ve öldürdü: Ali İsmail'i böyle öldürdüler



Polis talimatıyla öldüren dayak

Polis, yere yığılmışken kafasını tekmelemiş

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Gezi Parkı protestolarının Eskişehir ayağında, biber gazından kaçarken sığındığı sokakta dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın defalarca darp edildiğini kayıt altına alan ancak polis incelemesi sonrasında "silindiği" belirtilen görüntüler, jandarma tarafından kurtarıldı. Gelen rapor doğrultusunda gözaltına alınan 8 kişiden biri polis 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilirken, tutuklanan fırın sahibi İ.K.'nın akrabalarıyla birlikte Korkmaz'ı çelme takarak düşürdüğü ve sonrasında dövdüğü, polis memurunun da dayaktan sonra bilincini kaybederek yere yığılan Korkmaz'ın kafasına yerde oturduğu sırada tekme attığı anlaşıldı. Zanlılar, Korkmaz'ı, polisin talimatı nedeniyle düşürüp dövdüklerini anlattı. Tutuklananlar, görüntüler nedeniyle sadece Ali İsmail'i değil, bir başkasını dövdükleri savunmasını yapabildi. Eskişehir Başsavcısı ise görüntüleri silen kişinin "sivil" olduğunu ve polis olmadığını açıklarken, bu açıklamasını görüntüleri silen kişinin beyanına dayandırdı. Ancak görüntülerin silindiği akşam harddiskin polis tarafından teslim alınmış olması da dikkati çekti.

Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesine ilişkin soruşturmada, dün, çarpıcı gelişmeler yaşandı. Polisin daha önce silindiğini ve kurtarılamayacağını bildirdiği görüntüler, Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nda kurtarıldı. Ali İsmail'in darp edildiği fırının önünü görüntüleyen kamera kayıtlarının incelenmesi sonrasında 4'ü polis 8 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 3 polis görevlisi ve bir sivil serbest bırakılırken, biri polis 4 kişi tutuklanmak üzere mahkemeye sevk edildi. Görüntülerin açığa çıkmasının ardından, daha önce aynı sokakta başka bir kişiyi döverken görüntülenen ve Ali İsmail'i de darp etmiş olabileceği belirtilen S.K. tahliye edildi.

Başsavcı: Şimdiye kadar sustuk

Bu gelişmelerin Eskişehir Başsavcısı Orhan Çetingül ile Savcı Hasan Gönen basın toplantısı yaptı. Çetingül, "Görüntülere göre olaya karışan bir kişinin daha kimlik tespit çalışmaları devam etmektedir. Bizi baskı altına alan, zan altında bırakan, canımızI yakan, kamuoyunu yanlış yönlendiren, kafa karışıklığına yol açan haber ve yorumlara rağmen soruşturmanın gizliliği ilkesi ve soruşturmanın selameti açısından susmak zorunda kaldık" dedi.
İlk görüntülerin Ali İsmail'le ilgisi olmadığını savunan Çetingül, "Bu görüntülerden hareketle yola çıkmış olsaydık yanlış kişiler hakkında işlem yapılmış olacak ve çok daha büyük mağduriyetlere yol açacaktı. Israrla jandarmadan gelecek raporu bekledik.  Olayın tanığı diye getirilen kişilerin ise bilerek veya bilmeyerek bizi yanlış yönlendirdiklerini gördük. Nitekim başka bir dövülme olayının şüphelisi Ali İsmail Korkmaz olayının faili imiş gibi bize sunuldu" diye konuştu.

Kayıt silinmiş ama polis silmemiş

İşyeri kamera kaydının silindiğini doğrulayan Çetingül, silinen iki kayıttan birinin Korkmaz'ın dövülmesine ilişkin olduğunu belirtti. Çetingül, "Ayrıca silme işleminin polis tarafından değil olaya karıştığı iddia edilen esnaf tarafından bir başkasına yaptırıldığı beyanlardan anlaşılmıştır" dedi.
Bazı internet sitelerinde fotoğrafı çıkan polis H.E.'nin olayla ilgisi olmadığını vurgulayan Çetingül, "Bu nedenle henüz deliller kesinleşmeden medya eliyle linç edilen bu polis memuru ile ilgili yapılanları da kamuoyunun vicdanına havale ediyoruz. Bir gazetede 1 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanan ’Ali’nin organları için sanayide kutu’ başlıklı yazı için de ilgili gazeteyi, hem Ali İsmail Korkmaz’ın ailesine yaşattıkları acı, hem de kasıtlı ve taraflı olarak kamuoyunu yanlış yönlendirdikleri için kamuoyunun vicdanına havale ediyorum" diye konuştu.
Soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiğini ve kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini belirten

Emniyetten yardım aldık ama

Çetingül, "Emniyet birimlerinden yardım aldığımız doğrudur. Ancak soruşturmanın Emniyete havale edildiği, Emniyete yaptırıldığı söylemi gerçeği yansıtmamaktadır. Bu aşamada bir kişinin yanlışını bir kişiye mal etmemek gerekir. Eskişehir Emniyet Müdürlüğü de bizimle birlikte şüphelileri ve delilleri bulmak için ellerinden geleni yaptı" diye konuştu.

Yerdeyken dövdü

Polisin "kurtarılamadığını" açıkladığı, jandarmanın ise "kurtardığı" görüntülerin incelenmesi sonrasında mahkemeye sevk edilen biri polis 4 kişi tutuklandı. Tutuklanan fırın sahibi İ.K.'nın akrabalarıyla birlikte Korkmaz'ı çelme takarak düşürdüğü ve sonrasında dövdüğü, polis memurunun da dayaktan sonra bilincini kaybederek yere yığılan Korkmaz'ı oturduğu yerde kafasına vurarak darp etmeye devam ettiği görüldü.

Polis talimatı

İ.K., tutuklanan eniştesi M.V. ve amcasının oğlu R.K. ile birlikte polisin talimatı üzerine kaçan bir kişiyi yakaladıklarını, kendisinin bu kişiye çelme taktığını, akrabalarının rastgele tekme attıklarını, oturur haldeyken daha önce kendisine talimat veren, elinde sopa olan ve polis olduğunu sandığı kişinin koşarak rastgele tekme attığını, daha sonra yerdeki kişinin küfür etmesi üzerine yeniden koşarak vurduğunu, yerdeki kişinin daha sonra kalktığını anlattı. Ancak bu kişinin Ali İsmail Korkmaz olduğunu reddetti.
Terörle mücadele şubesinde görevli polis M.S. ise sivillere "yakalayın" talimatı vermediğini, yerdeki kişiye ise küfür etmesi nedeniyle vurduğunu, kafasına değil karnına tekme attığını vurguladı. Sanıkların "Ali İsmail değildi" savunmasına karşılık, görgü tanığının anlatımı da görüntülerle birebir uyuşunca tutuklama kararı verildi.

Silen "iştirakten" yargılanacak

Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nın raporuna göre Harman Fırın'ın kamera görüntülerinin yer aldığı harddisk iki kez silindi. Son silinme işlemi ise 6 Haziran 19.03'de yapıldı. Aynı gece polis harddiski teslim aldı. Başsavcı Çetingül, "Görüntüleri silen kişi hakkında 'öldürmeye iştirakten' dolayı işlem yapılacak" dedi.

KUTU

Yüzlerini açamadılar

Tutuklanan biri polis 4 kişi, jandarma minibüsüyle adliyenin arka kısmındaki otoparktan çıkartılırken, yaklaşık 40 kişilik grup aracı durdurmak istedi. Araç hızla uzaklaşırken bazı protestocular araca tekme atmaya çalıştı. 4 kişi, sağlık raporu almak için hastaneye götürülürken, morg bölümünden acil servise sokuldu. 4 kişinin tişörtlerini kafalarına geçirerek yüzlerini saklamaları dikkati çekti. Zanlılar cezaevine konuldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder