23 Eylül 2013 Pazartesi

"Hevi Jiyan", babasının suç delili oldu

Kızının ismi suç delili oldu

"Hevi Jiyan" suçu

Kürtçe harflerle nüfusa kaydedilen ilk bebeğin ismi örgüt delili

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Cezaevlerindeki tutuklu gazetecilerle ilgili tartışmalar devam ederken yaklaşık 2 yıldır tutuklu bulunan Divle Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Kenan Kırkaya'nın dava dosyasından "çarpıcı" kanıtlar çıktı. Kırkaya'nın evinin arandığı sırada o dönem 2 yaşında olan kızının görüntülerinin yer aldığı kasede incelenmeksizin, üzerinde "Hevi Jiyan" yazdığı için el konulduğu, kasedin hala suç kanıtları arasında saklandığı bildirildi. Nüfusa Kürtçe'de yer alan harflerle kaydedilen ilk bebek olarak, daha dünyaya geldiğinde haber olan Hevi Jiyan, ismi nedeniyle babasının dosyasındaki suç delillerinden biri haline de geldi. Kırkaya'nın dosyasındaki diğer suçlamalar da şaşkınlık yarattı.



KCK operasyonları kapsamında yaklaşık 2 yıl önce bir dalga da gazetecilere yönelik gerçekleştirildi. KCK Basın Komitesi üyesi olduğu iddia edilen 68 gazeteci hakkında dava açıldı. 2 yıldır devam eden bu davada halen 22 tutuklu gazeteci bulunuyor.

İsmi suç oldu

Bu davadaki tutuklu gazetecilerden Kırkaya'nın dosyasından inanılmaz ayrıntılar çıktı. Kırkaya'nın tutuklandığı dönemde 2 yaşında olan kızı Hevi Jiyan'ın bebeklik görüntülerinin yer aldığı kasedin, evinin arandığı sırada üzerinde "Hevi Jiyan" yazması nedeniyle el konulduğu, bu kasedin hala "suç delilleri" arasında sayıldığı ve adli emanette bulunduğu anlaşıldı. Avukatların, kasedin geri verilmesi talebi bugüne kadar yanıt bulmazken, kasedin içeriği incelenmeden suç delili sayıldığı tahmin ediliyor.

Bunlar da suç

İddianamede ve dosyada, Kırkaya'nın BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk,  Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, İsmail Beşikçi, Baskın Oran, BDP’li Emine Ayna, Kazan vadisinde öldürülen PKK’lıların aileleriyle yaptığı röportajlar da "suç kanıtı" olarak sıralandı. Kırkaya'nın kendisine bağlı muhabir ve editörlerle yaptığı bazı görüşmeler "örgütsel talimat" sayılırken, SETA ile ilgili bir toplantı daveti maili bile suç sayıldı. Pasaportu bile olmayan Kırkaya'nın Kuzey Irak'a gidip eğitim aldığı, hiç BDP'de çalışmamasına rağmen partinin basın danışmanı olduğu da iddia edildi.

Mayınlı alanlar

İddianamede bu haberlerle “hükümetin, Başbakanın, yargının ve kolluk güçlerinin eleştirilmesi” suç sayılırken, tartışma yaratacak bir yorum yapılarak, şöyle denildi:
“Haberlerin tamamına yakınının örgüt amaç  ve hedeflerinin propagandasının yapılması olduğu, özellikle Türk devletinin, Hükümetinin ,Başbakanın, Yargı sisteminin ve kolluk güçlerinin eleştirildiği, hakarete varan, ifade ve söylemlerin bulunduğu, bu suretle de Devletin Kürt halkına şiddet ve zülüm yaptığına dair kamuoyu oluşturulmaya çalışıldığı, PKK ve onun başı Öcalan’ın kurtarıcı olarak gösterildiği, gazetecilik faaliyeti ile ilgisi olmayan, tamamen suç teşkil eden, özellikle de terör suçu teşkil eden mayınlı alanlarda sözde gazetecilik faaliyeti gerçekleştirdiği görülmüştür.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder