4 Temmuz 2013 Perşembe

Ethem'in ailesi böyle reddedildi



Sarısülük dosyasında itiraz bile görüşülemedi

Savcı itiraz etmedi, ailenin başvurusu reddedildi

Aileye yanıt: "İtiraz hakkınız yok"

O bilirkişi raporuna rağmen serbest

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Taksim Gezi Parkı protestolarının Ankara ayağında polis kurşunuyla yaşamını yitiren Ethem Sarısülük'ü vuran Ahmet Ş.'nin serbest bırakılması kararına yapılan itiraz esastan görüşülmeden reddedildi. Ankara 8. Asliye Ceza Mahkemesi, Sarısülük ailesinin serbest bırakma kararına itiraz hakkı olmadığını belirterek, ailenin itirazını reddetti. Daha önce polis memurunun tutuklanmasını talep eden savcılığın da serbest bırakma kararına itiraz etmemesi nedeniyle, zevik kuvvet polisi Ahmet Ş.'nin tutuklu yargılanma olasılığı bitti. Ahmet Ş., serbest bırakıldıktan sonra çıkan, polis memurunun bileğine taş geldiği, olay sırasında yere düştüğü ve linç edileceği iddialarını çürüten bilirkişi raporu da mahkeme dosyayı esastan incelemeden reddettiğinden bu aşamada görüşülemedi.



1 Haziran'da Kızılay'da polis memuru Ahmet Ş.'nin silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Ethem Sarısülük dosyasına ilişkin tartışma yaratacak yeni bir gelişme yaşandı. Daha önce mahkeme, Savcı Veli Dalgalı'nın tutuklanmasını talep ettiği Ahmet Ş.'yi, meşru müdafa olasılığını gözönünde bulundurarak serbest bırakmıştı. Savcı Dalgalı'nın da polis memurunu, ceza alma olasılığı çok düşük olan bir maddeden mahkemeye sevk ettiği, bu maddeden yargılanması halinde ceza almama ihtimalinin yüksel olduğu ortaya çıkmıştı.

Savcı itiraz etmedi

Savcı Dalgalı, tutuklanmasını talep etmesine rağmen, mahkemenin Ahmet Ş.'yi serbest bırakması kararına, "meşru müdafa" gerekçesini paylaşması nedeniyle itiraz etmedi. Böylece, savcılık, bu konudaki itiraz hakkını kullanmamış aldı. Sarısülük ailesinin avukatları Kazım Bayraktar ve Eylem Hakverdi ise uluslararası sözleşmeleri de gerekçe göstererek, Ahmet Ş.'nin tutuklanması için itiraz dilekçesi verdi.

Aile başvuramaz

Ahmet Ş.'yi serbest bırakan Ankara 13. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararına yapılan itirazın bu mahkemece yerinde görülmemesi üzerine dosyanın gönderildiği 8. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Yusuf Öztürk, olayın esasına girmeden Sarısülük ailesinin böyle bir talepte bulunma hakkı olmadığına hükmetti. Kararda, CMK'nın 234. maddesinde, soruşturma evresinde mağdur ve müştekilerin  haklarının tek tek sayıldığı, bu haklar arasında "şüphelinin  salıverilmesi kararına itirazın olmadığı" belirtildi. Kararda, şüphelilerin salıverilmesine ancak savcıların itiraz edilebileceği belirtildi.

Rapor görüşülemedi

Ahmet Ş.'nin serbest bırakılmasına karar verilen 24 Haziran'dan bir gün sonra tamamlanan bilirkişi raporunda, "meşru müdafa" yönündeki savunmaları çürütecek bilgiler yer alıyordu.
Raporda, Ahmet Ş.'nin yere düştüğü ve linç edileceği için silahını çıkarttığı, silahını ateşlerken bileğine taş geldiği savunmalarının aksine kare kare incelenen onlarca kamera görüntüsünde bu yönde bilgilerin yer almadığı tespiti yapıldı. Raporda, Ahmet Ş.'nin diğer polislerden ayrılarak yerdeki göstericiye tekme attığı, daha sonra silahını ateşlediği, olay sırasında 10 adet taş geldiği ifade edildi. Bunların kaçının polis memuruna isabet ettiği de belirtilmedi.
Sarısülük ailesinin lehindeki bu saptamalara rağmen savcılığın itiraz hakkını kullanmaması, ailenin itirazının da reddedilmesi nedeniyle, rapor esastan incelenemedi. Karara göre, Ahmet Ş., tutuksuz yargılanacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder