9 Temmuz 2013 Salı

Taş atana rücu et, öldürene etme

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki onlarca işkence ve yaşam hakkı ihlali davasının faturasını mahkum olmuş kamu görevlilerine fatura etmeyen devlet, kimin attığı belli olmayan taşlardan dolayı yaralanan ve 3 günlük "hafif yaralı" raporu nedeniyle bin 635'er lira tazminat ödenen iki polisin tazminat bedellerini "suçlu bulunmayan" eylemciden almak istedi. İçişleri Bakanlığı'nın protestoya katılan tek biri kişiden iki polise ödenen tazminat bedelini rücu etmek için açtığı dava yargıdan döndü. Yargı ise bu kararı, göstericinin taş attığını gösterir delil olmamasına dayandırdı. Davada son sözü Yargıtay söyleyecek.
Batman'da 13 Aralık 2009'da yaşanan olaylardan sonra ilginç bir dava açıldı. Kentte yapılan protesto gösterisinde yaşanan olaylarda, eylemcilerle polis arasında çatışma çıktı.



3 güne 1635 TL

Olayların ardından iki polis, atılan taşların isabet etmesi nedeniyle yaralandıkları gerekçesiyle rapor aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Nakdi Tazminat Komisyonu ise 3 günlük raporun tazminat bedelini 1635 TL olarak belirledi. İki polise de 1635'er liralık ödeme yapıldı.

Rücu davası

İçişleri Bakanlığı, polise ödenen bu tazminatın olaylar sırasında yakalanarak hakkında dava açılan bir göstericiden tahsil edilmesi için tazminat davası açtı. Dilekçede, yakalanan eylemcinin Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde mahkum olduğu, polise taş attığının beyanlarından anlaşıldığı, bu eylemiyle devletin tazminat ödeyerek zarara uğramasına yol açtığı kaydedildi ve iki polise ödenen tazminatın eylemciden tahsil edilmesi talep edildi.

Taş atmadım ki

Eylemcinin avukatı Erkan Şenses ise karşı dilekçesinde, müvekkilinin ifadelerinde açıkça polise taş atmadığını söylediğini vurguladı. Müvekkilinin protesto gösterisine silahsız olarak katıldığını, polise taş attığına gösteren mahkeme kararı bulunmadığını belirten Şenses, polislerin eylemciye yönelik tek kanıtlarının tanıklık yapan 4 polis memuru olduğunu, bu polislerin de taş atılırken görmediklerini söylediklerini vurguladı ve talebin reddini istedi.

Kanıt yok

Batman 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı 2012 sonunda sonlandırdı. Kararda, eylemcinin grup içerisinde bulunduğu ancak taş attığına yönelik kanıt bulunmadığı, hakkında farklı suçlardan mahkumiyet kararı verilmiş olsa da kamu görevlilerine direnme, kasten yaralama suçlarından ceza verilmediği belirtildi. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı'nın talebi reddedildi.

AİHM'ye rücu yok

İçişleri Bakanlığı ise buna rağmen talebinde ısrarcı oldu ve kararı temyiz etti. Dosya, kısa süre önce Yargıtay'a geldi.
İçişleri Bakanlığı'nın, eylemciye yönelik rücu ısrarına karşılık, devlet, AİHM mahkumiyetlerinde ödenen milyonlarca lira için rücu davası açmıyor. İşkence, kötü muamele, yaşam hakkının ihlali olaylarına ve bu davalarda kamu görevlilerinin bu suçlardan mahkum olmalarına rağmen devletin ödediği tazminat kamu görevlilerinden tahsil edilmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder