13 Haziran 2013 Perşembe

34 ölü, 1,5 yıl, 53 satır

Roboski'de şok ayrıntı: İlk görüntülerde kaçakçı şüphesi oluşmuş

4 saat geçti, yerel birimlerden sormadılar

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Şırnak Uludere'de savaş uçaklarının bombalarıyla 34 kişinin öldürülmesine ilişkin soruşturmada verilen görevsizlik kararının 4 sayfadan ibaret olduğu, 4 sayfanın 3 sayfasında ölenlerin ve yakınlarının isimlerinin yer aldığı ortaya çıktı. Şüphelilere hiç değinilmeyen kararda, yapılan yazışmalara rağmen Heron görüntülerini izledikten sonra "vur" emrini kimin verdiği ya da bu emri vermekle hangi birimin sorumlu olduğuna yönelik en ufak bir ayrıntı yer almadı. 1,5 yıldır yürütülen soruşturma sonunda, sadece 53 satırdan ibaret olan bir karar kaleme alındı. Ancak 53 satırdan şok bir detay çıktı. Kararda, kaçakçılarla ilgili ilk görüntülerin 17.20'de alındığı, bu görüntüleri inceleyen birimlerin "kaçakçı ya da terörist" değerlendirmesini yaptıkları vurgulandı. Grubun terörist olduğuna karar veren birimlerin emriyle 21.40'tan itibaren 4 bomba atıldığının anlatıldığı karar, ilk görüntülerden sonra geçen 4 saatte yerel birimlere bu kişilerle ilgili soru yöneltilmediğini açığa çıkarttı. Buna rağmen kararda, bu ayrıntılara girilmedi.



Uludere'de 28 Aralık 2011'de yaşamını yitiren 34 kişinin ölümüyle ilgili soruşturmayı 1,5 yıldır yürüten Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcıvekilliği, şüpheli ifadesi bile almadığı dosyayı, önceki gün görevsizlik kararıyla Genelkurmay Askeri Başsavcılığı'na gönderdi. Milliyet, 1,5 yıllık soruşturmanın ardından verilen 4 sayfalık kararı ele geçirdi.

Suç tarihi yanlış

Mağdur yakınları başta olmak üzere bütün Türkiye'nin merakla beklediği kararın ilk 3 sayfasında ölenlerin ve şikayetçilerin isimleri yer aldı. 3. sayfanın son bölümünden itibaren başlayan kararın tamamı ise toplam 53 satırdan oluştu. Buna karşılık, kısa kararda suç tarihinin bile 28 Kasım 2011 olarak yanlış yazılması dikkati çekti.

HERON merkezlerinden bilgi

Kararda, hava operasyonunda Irak'ın kuzeyine kaçakçılık için geçip Türkiye'ye dönen 34 kişinin hayatını kaybettiği belirtilerek, hayatını kaybedenlerin yakınlarının, yaralı kurtulan mağdurların ve tanıkların ifadelerinin alındığı, Genelkurmay Başkanlığı, MİT, 2. Ordu Komutanlığı, Van Jandarma Asayiş Komutanlığı, Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı, Şırnak 22. Sınır Tugay Komutanlığı, Şırnak İl Jandarma Komutanlığı ve Uludere İlçe Jandarma Komutanlığı ile yazışmalar yapıldığı kaydedildi. Bu merkezlerin Heron görüntülerinin izlenebildiği komutanlıklar olması dikkati çekti.

Yakın bölge

Kararda, şöyle denildi:
"İlgili kurumlardan gönderilen yazı ve belgelerde olay mahalline yakın bir bölgede PKK terör örgütü mensuplarının bulunduğu, bölgedeki askeri üs bölgelerine saldırı yapılacağı yönündeki istihbari nitelikteki duyumların yanında; PKK terör örgütünün silahlı kanadının sorumlusu olan Suriyeli Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin'e ait telsizin de yakın bir bölgede sihyal vermesi ve çok sayıda telsiz kestirmesinin tespit edilmesi nedeniyle askeri birliklerin saldırı olasılığına karşı uyarıldıkları anlaşılmaktadır. Bölgedeki bu hareketlilik nedeniyle sınırdaki askeri birliklerin muhtemel bir saldırıya karşı hazırlıklı bir şekilde bekledikleri anlaşılmıştır."

Terörist veya kaçakçı

Kararda, insansız hava araçlarının ilk olarak 17.20'de hareket eden grubu tespit ettiği, görüntüleri inceleyen birimlerin grubun terörist veya kaçakçı olabileceği yönünde değerlendirmeler yaptığı ifade edilerek, "Sınıra yakın bölgede örgüt mensuplarının bulunması ve olayın gerçekleştiği bölgede olay öncesinde çok sayıda silahlı çatışmanın meydana gelmiş olması da dikkate alınarak tespit edilen grubun terör örgütü mensupları olduğu değerlendirilip, hava harekatı yapılmasına karar verilmiştir. Bu hava harekatı kapsamında savaş uçakları tarafından ilki saat 21.40'ta, sonuncusu ise 22.24'te olmak üzere gruplara yönelik 4 bomba atılmıştır" denildi.

Gerekli özeni göstermediler

Görüntüleri izleyen görevlilerin, değerlendirmede gerekli özeni göstermeyerek 34 kişinin hayatını kaybetmelerine neden olduklarını ve "görevi kötüye kullanmak", "taksirle birden çok kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olmak" suçunu işlediklerinin belirtildiği kararda, bu suçların özel yetkili savcılığın görev kapsamında olmadığı belirtildi. Toplumda infial yaratan olayla ilgili başlatılan soruşturmanın bu nedenle Genelkurmay'a gönderildiği anlatıldı.

Hukuk dışı iddiası

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Uludere dosyasının Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderilmesinin hukuk dışı olduğunu savunarak, "Zamanlaması da manidardır. 15 gündür Türkiye’de yaşanan gelişmeler de dikkate alınarak Roboski katliamıyla ilgili bu kararın, 15 gündür Türkiye’de yaşanan gelişmelerle de ilgisi olduğunu düşünmekteyiz. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, dosyada görevsizlik kararı verecek idiyse, neden bunca zamana kadar beklemiştir?" dedi.

Komisyondan destek

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan ve çalışmalarını tamamlayan Uludere Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener ise görevsizlik kararının doğru olduğunu belirterek, "Ama kararın bu kadar geciktirilmesi hoş değil" dedi. Şener, "Örneğin Aden Körfezi'nde görev yapan  askeri birimlerimiz var. Orada yanlışlıkla, sehven, kazayla, kasten bizim operasyon davranışımız başkalarını mağdur etse bununla ilgili mahkeme, bence askeri mahkemedir. Sınır dışında bir askeri operasyon olduğu için askeri mahkeme değerlendirir diye düşünüyorum. Ben hukukçu değilim, ama ilk bakışta bana böyle geliyor. Olayın olduğunda da böyle gelmişti.  Belki doğru bir karar, geç bile olsa. Bu karar bu kadar geciktirilmemeliydi."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder