18 Haziran 2013 Salı

Sarısülük soruşturmasında garip gelişmeler

Bir garip soruşturma

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU

Ankara'daki Gezi Parkı protestoları sırasında başından polis tarafından vurulduğu iddia edilen, yaşamını yitirdikten sonra kafasından mermi çekirdeği çıkartılan 26 yaşındaki Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin soruşturmada garip gelişmeler yaşandı. Haftasonu yapılan otopsinin ardından, pazartesi günü şüpheli polisin sorgusunun yapılması beklenirken, savcılık, emniyetten gelen "şüpheli ismi" ve "şüpheliye ait silah"la yetindi. Hala açığa bile alınmayan çevik kuvvet polisine ait olduğu iddia edilen silahın kriminal incelemeye tabi tutulacağı, mermi çekirdeğinin bu silahtan çıktığı saptanırsa polisin sorguya alınacağı bildirildi. Hükümetten gelen, "Göstericiler de vurmuş olabilir" açıklamaları ile yaşanan gelişmeler ise avukatları tedirgin etti. Sarısülük ailesinin avukatları, "Bu silahın o polise ait olup olmadığını bilmiyoruz. Garip şeyler oluyor. Deliller karartılabilir" uyarısı yaptı.





1 Haziran'da Kızılay'daki olaylar sırasında kalabalığın arasında kalan ve silahını ateşleyen bir çevik kuvvet polisinin kurşunuyla öldüğü öne sürülen Sarısülük, önceki gün Çorum'da defnedildi. Sarısülük'le ilgili kamera görüntülerine paralel olarak otopsisinde de kafasından mermi çekirdeği çıkartılması nedeniyle yakınları ve avukatları, savcılığın haftabaşında polisi sorguya almasını bekliyordu. Ancak polis yerine sadece ismi geldi. Savcılığın, o polise ait olduğu öne sürülen silahın kriminal incelemeye alınmasına ve mermi çekirdeği ile uyumlu olması halinde polisin sorgulanmasına karar verdiği bildirildi. Silah bu nedenle İstanbul Adli Tıp'a gönderildi.

Silah bekleniyor

Polise ait olduğu iddia edilen silah da akşam saatlerine kadar savcılığın emanetine teslim edilmedi. Ancak savcılığın silahın doğrudan kriminal laboratuvarına göndermiş olabileceği kaydedildi.
Ailenin avukatlarından Kazım Bayraktar, polisin tutuklanması gerektiğini belirterek, "Savcılık önce kimliğini istedi ama bu bilgi gönderilmedi. Şimdi sadece silah gelyor. Silahın kime ait olduğunu bilmiyoruz. Delillerin karartılacağı şüphesi uyandırıyor" dedi.
Bu arada savcılığın olay yerinde yaptığı keşfe katılan 2 jandarma bilirkişinin raporu tamamlandı. Görüntüler, tanık anlatımları ve olay yeri incelemeleri doğrultusunda hazırlanan raporda, Sarısülük ile ateş eden çevik kuvvet polisi arasında 4.8 metre mesafe olduğu ve herhangi bir sekme olmadığı belirtildi.

1 yorum: