19 Haziran 2013 Çarşamba

Gönderilen silahla, merminin çapı uyumlu

Ailesinden talep: O polisi tutuklayın

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Taksim Gezi protestolarının Ankara ayağında vurularak yaşamını yitiren Ethem Sarısülük'le ilgili soruşturmada, polise ait olduğu silah Adli Tıp Kurumu tarafından incelemeye alındı. Silahın 9x19 mm çapında ve Mega Cal marka olduğu ortaya çıktı. Sarısülük'ün başından çıkartılan merminin de 9 mm olması, silahın çapıyla, merminin çapının uyumlu olduğunu ortaya koydu. Sarısülük'ün ailesi ise çarpıcı kanıtları sıralayarak savcılığa başvurdu ve emniyet tarafından ismi 11 gün sonra bildirilen A.Ş. adlı polisin tutuklanmasını talep etti.



Silah ile mermi uyumlu

Ankara Emniyet Müdürlüğü, Kızılay'da 1 Haziran'da vurulan ve günler süren yaşam mücadelesini kaybeden Sarısülük'ü vurduğu iddia edilen polisin isminin A.Ş. olduğunu, savcılığa, savcılık yazısı geldikten 11 gün sonra bildirdi. Yazıyla birlikte 9x19 mm çapında Mega Cal marka silah, 1 adet şarjörü ve 5 adet MKE yapımısı dolu fişeği ile birlikte savcılığa gönderildi. Savcılık, Sarısülük'ün kafasından çıkartılan mermiyle silahın uyumlu olup olmadığının belirlenmesi için İstanbul Adli Tıp'ı görevlendirdi. Silah ve mermi İstanbul'a gönderilirken, hep namlunun hem de mermi çekirdeğinin 9 mm çapında olması dikkati çekti.

O polisi tutuklayın

Sarısülük'ün kardeşleri ise savcılığa başvurarak A.Ş. adlı polisin tutuklanmasını talep etti.
Avukat Kazım Bayraktar ile Eylem Hakverdi'nin imzasını taşıyan dilekçede, savcılığın 6 Haziran'da polisin ismini sorduğu ve 11 gün sonra yanıt alabildiği belirtildi. Dilekçede, tutuklama talebine şu gerekçeler gösterildi:
- Polisin ateş ettiği nokta ile Ethem'in vurulduğu nokta arasındaki mesafe 4,80 m.dir. Rapora göre olay yerinde mermi sekme izine rastlanmamıştır. Doğrudan atış söz konusudur.
- Olay yerinde sadece bir polis memuru ateşli silah kullanmıştır. Başka bir şahsın ya da polisin ateşli silah kullanmadığı anlaşılmaktadır.
- Kamera görüntülerinden polis memurunun önce kalkanını yere bıraktığı, tek başına ileri fırlayarak göstericilere tekme yumruk giriştiği, tabancasını çıkararak göstericilerin üzerine ve havaya ateş ederek geri kaçtığı, tam o sırada Ethem Sarısülük'ün vurularak yere düştüğü anlaşılmaktadır.
- Otopsi tutanağında cesetten 9 mm çapında bir adet ateşli silah mermi çekirdeği çıkarıldığı belirtilmiştir.
- Kimliği günlerce gizlenen şüphelinin kaçma şüphesi bulunmaktadır.

Emniyetten savunma atağı

Ankara Emniyeti'nde de konuyla ilgili incelemelerin savcılık soruşturmasından bağımsız sürdüğü öğrenildi. Özel bir ekip görüntüleri inceledi. Bu ekibin, memurun havaya 3 el ateş ettiğini, göstericilerin attığı 11 taşın ise polise denk geldiğini saptadığı belirtildi. Özel ekibin, polis memurunun havaya ateş açtığı sırada sağ koluna gelen bir taş nedeniyle silahın namlusunun Sarüsülük'e yönelmiş olabileceğini değerlendirdiği bildirildi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder