21 Haziran 2013 Cuma

Örgütün adı "Çarşı"ymış

47 yaşındaki şüpheliye soru: "Neden abi diyorlar"

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Beşiktaş'ın taraftar gruplarından Çarşı'ya yönelik Gezi Parkı operasyonunun detayları gün ışığına çıkmaya başladı. Tutanaklara göre, savcılık, şüphelilere yönelttiği örgüt suçlamasını "Çarşı" grubunun örgüt olduğu tezine dayandırdı. 47 yaşındaki taraftar liderine de bu eksende, "Neden size herkes ağabey diyor" sorusu yöneltildi. Tutanağa, hakimin, "Şüphelilere karşı masumiyet gereği saygılı bir dil kullanıldığını" belirtmesi de dikkati çekti.



Örgüt değil Beşiktaş

Taksim Gezi Parkı protestolarının sembollerinden biri haline gelen Çarşı grubuna yönelik operasyon, önceki operasyonlardan farklı olarak Terörle Mücadele Kanunu uyarınca yapıldı. Ancak, Çarşı grubundan gözaltına alınanlara farklı bir örgüte üyelik suçlamasının yöneltilmediği, Çarşı'nın kendisinin örgüt olarak nitelendirildiği ortaya çıktı. Şüphelilerin İstanbul 2 Nolu Hakimliği'ndeki sorgusunda, Çarşı grubunu ve Beşiktaşlı kimliklerini açıklamak zorunda kaldıkları anlaşıldı.
"Suç işlemek amacıyla kurulan örgüt yöneticisi olma, bir adet ateşyli silah ve mermi bulundurma" suçlaması yöneltilen Numan Bülent Ergenç, "Gezi Parkı'na ilk 3 gün katıldım. Sonra Tekirdağ'a gittim. Görüntülerdeki taş atan kişi ben değilim. Arkadaşların yürüyüş isteğine karşı bende Çarşı'cı arkadaşlara karşı bir harekette bulunulmaması konusunda tavsiyelerde bulundum. Bu arkadaşlar esnafa ve polise saldırmadılar. Kesinlikle ben bu olaylarda şiddet olmadan gelişmesinde polise yardımcı oldum" dedi. Evinde patlamamış gaz bombası bulunan İbrahim Halil Turan ise "polisin yoğun bir gaz atışyı sonrasında klübe sığındıklarını, çıkışta yerde bulduğu gaz bombasını aldığını" söyledi.

Fotoğrafla tutuklandı

Turan, tabanca ve kaleşnikof marka tüfekle atış talimi yaptığını gösteren fotoğraflar ve gaz bombasını kullanmayı düşündüğünü söylediği iletişim tespit tutanakları gerekçe gösterilerek tutuklandı. Örgüt yöneticisi olma suçundan soruşturulan Güray Sözmen ise küfürlü konuştuğu gerekçesiyle sorgulandı.

Bize saldırdılar

Örgüt üyesi olmakla suçlanan Cem Yakışkan ise pazar günü Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nin önünde kendisine saldırıldığını, bu kişileri semtten uzaklaştırdıklarını, polisin de kendilerine teşekkür ettiğini ifade etti.
Yakışkan'a, twitter'da POMA olarak nitelenen, TOMA'nın kepçeyle kovalanması olayıyla ise ilgisinin olmadığını söyledi.
47 yaşındaki Yakışkan, örgüt lideri olduğu ima edilerek sorulan, "Sana neden abi diyorlar" sorusuna da "1966 doğumluyum" yanıtını verdi.
Hakim, şüphelilerinin "suç örgütüne üye olma suçundan" tutuklanmalarını yerinde bulmadı. Turan ve Erol'u "tehlikeli madde bulundurmak" suçundan tutuklayan hakim, serbest bırakılan sanıklara yurt dışına çıkış yasağı, haftada bir karakola imza verme şartı ve 50 bin lira kefalet karşılığında serbest bıraktı. Hakim, Çarşı grubuna yönelik "örgüt" suçlaması ile yürütülen soruşturmada dava açılması halinde tedbirlerin devam etmesine, takipsizlik kararı verilmesi halinde ise tedbirlerin kaldırılmasına hükmetti.

Saygılı dil

Tutanakta, hakimin, "Masumiyet karinesi gereğinde şüpheliler hakkında saygılı bir dil kullanılmıştır" diye yazması dikkati çekti.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder